Dakota Durango Forum banner

1 - 4 of 4 Posts

·
Registered
Joined
·
14 Posts
Discussion Starter #1
Hi, everybody I took my truck in for warrantied repairs on the rear
end from the dodge dealer last week due creaking noise I've been
hearing at low speed while parking(the rear end problems I took it in
for our unrelated to the problems I'm having out of the tranny as far
as I know) besides this I've been having problems out of my
transmission every since the weather broke in march & april, on a few
nice days I really got into it & under WOT it was reving way past 1st
or 2nd gear shift point loosing all foward momentum & hitting the rev
limiter... that was the worst of the problem at the time so they did
a full computer diagnostic on the tranny they said it came back with
nothing wrong so they talked me into allowing them to do a complete
transmission service($220.00 dollars) were they replaced tranny fluid
& bands all the good stuff...I got my truck back friday last week got
on it & not only did it rev all way past the shift point but it kept
on going into 6000 rpms and never hit the rev limiter....... I'm
seriously pissed at this ponit now, one of my regular mechanics tried
to insinuate this might be do to my mopar pcm which at the time I
felt was wrong... so to test his theory since the problem is
considerbly worse now we switched the mopar pcm after trying a
throttle value cable adjustment which the mechanics at the dealership
forgot to do??? before switching off the mopar pcm of we tested it
and 1st shift point under WOT was at 5200 rpm exactly like it suppose
to be but the 2nd shift point was at 4200rpm which is way too early
so assuming it was the chip we switched back to my stock pcm once
again the 1st shift was 4800 rpm(like it should be correct??) and the
2nd shift 4200rpm under WOT now I'm at freaking point, I'm Seriously
Lost What could it be??? those mechanics at the dealership are Freaking
CLUELESS!!!!! If totally rely on those idiots I never get my R/T
running wright again........

Any Comments, Answers, or Solutions would be Highly Appreciated
Thanks!!!!!!!!
 
R

·
Guest
Joined
·
0 Posts
You could try searching the forums for "governor solenoid." I was just reading on tranny stuff and I saw some remarks about this thing. Maybe that could help?
 

·
Montana Dodge's BFF
Joined
·
2,196 Posts
I was thinking the same thing rt-terror,Before my tranny went kaboom (my fault not the tranny :explode: )I had the same prob i would dial in my shift points with the TV cable.But it would change after a couple runs or when switch from the mopar pcm back to the stocker.Well i read a TSB at work about a common prob with the 46RE/518 tranny.It described the symptoms being what i was having.It said to replace the Gov. solenoid and gov. transducer.I did and reset my shift points with the TV cable adjustment again and no more problems.Also make damn sure your kickdown band (aka:intermediate band) is adjusted properly.That adjustment was wrong on mine caused the band to slip on the direct drum.Wore the band down to metal-to-metal contact.Which overheated the drum causing the clutches to warp.Causing the endplay to be off wearing out the thrust washer on the oil pump.All that trash plugged the filter resulting in no mvemnet at all.On the buissiest street in j-ville during rush hour :dammit: sorry this is long but i have all the parts to build a 6-pinion tranny with a viper converter at 3000 stall :bow: :bow:

DEPUTY
 
1 - 4 of 4 Posts
Top