01 Durango will start but dies after 2-3 seconds - Dakota Durango Forum
Troubleshooter's Forum A place to ask technical questions.

 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
post #1 of 11 Old 12-30-2011, 01:52 AM Thread Starter
hittman007
Registered User
 
Join Date: Dec 2011
Location: Utah
Vehicle: 2001 Durango SLT
Posts: 7
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
01 Durango will start but dies after 2-3 seconds

2001 Dodge Durango SLT 4.7L 4x4. I have quite a bit of history in case it is significant. It all started when the transmission stranded my family. I had it towed to a transmission shop. They could not diagnose it because it would start up and die after 2-3 seconds. They said the torque converter was locked up and needed new transmission. I towed it home to work on the engine problem and decided I would buy a used tranny and intall it myself after I got the engine running. It would start up and run perfect for 2-3 seconds and die. I was checking the emissions lines for cracks and found one that I thought I would replace between the leak detector pump, manifold, and purge solenoid. The battery was drained, so I took it to be charged and discovered it had a bad cell. Got a new battery. I proceeded to pull the battery tray to access the leak detector pump ( i broke a fitting while removing the a hose....should never work on plastic parts in the cold weather)and replace it with a salvaged unit as well as the purge valve( the hoses were connect and I pull all of it a the salvage yard together and didn't dare try removing hoses since they were in good condition). I had to move the relay/fuse box what little I could to pull battery tray ( I am mentioning in the event it might be of importance). I installed the salvaged parts, cleaned the battery cables and terminal and installed new battery. The engine started right up and after several minutes I put in drive and to my surprise it engaged and I drove around the block and then worked my way up to 30 miles. I had a check engine light on with P1495 code but it ran perfect. Then my wife drove to the bus stop and it started the same problem again of starting up but only running for 2 -3 seconds. I am new to this forum and any help would be appreciated. I don't want to pay another towing fee just yet unless I have to.

Last edited by hittman007; 12-30-2011 at 02:40 AM.
hittman007 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 11 Old 12-30-2011, 02:13 AM
emjohn4
Registered User

 
Join Date: Dec 2009
Location: USA
Vehicle: '02 Dak 3.9 / '02 Dur 4.7
Posts: 1,234
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
Usually start, run for 2 seconds, and die indicates a dead IAC motor.

Pending that the new transmission that you installed got a new torque converter as well...
emjohn4 is offline  
post #3 of 11 Old 12-30-2011, 02:38 AM Thread Starter
hittman007
Registered User
 
Join Date: Dec 2011
Location: Utah
Vehicle: 2001 Durango SLT
Posts: 7
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
The transmission was fine after I got it running the 1st time, so the transmissoin was never replaced. What is IAC motor?
hittman007 is offline  
post #4 of 11 Old 12-30-2011, 02:39 AM Thread Starter
hittman007
Registered User
 
Join Date: Dec 2011
Location: Utah
Vehicle: 2001 Durango SLT
Posts: 7
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
Are you talking about idle air? Check and it is good.
hittman007 is offline  
post #5 of 11 Old 12-30-2011, 02:42 AM Thread Starter
hittman007
Registered User
 
Join Date: Dec 2011
Location: Utah
Vehicle: 2001 Durango SLT
Posts: 7
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
I wasn't clear in the original post, but I never replaced the transmission. It was working fine after I got the engine running again and then had a repeat of the engine not wanting to run. It will start and run for 2-3 seconds and die. Code is P1495.
hittman007 is offline  
post #6 of 11 Old 12-30-2011, 02:45 AM Thread Starter
hittman007
Registered User
 
Join Date: Dec 2011
Location: Utah
Vehicle: 2001 Durango SLT
Posts: 7
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
I am not that technical so excuse my ignorance. I thought it might be a bad wire or something and moving the relay/fuse box helped solve my problem. It is a mystery. The only code I am getting is P1495 which is leak detector pump circuit. I checked the TPS and IAM.
hittman007 is offline  
post #7 of 11 Old 12-30-2011, 03:42 AM
emjohn4
Registered User

 
Join Date: Dec 2009
Location: USA
Vehicle: '02 Dak 3.9 / '02 Dur 4.7
Posts: 1,234
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
Quote:
Originally Posted by hittman007 View Post
The transmission was fine after I got it running the 1st time, so the transmissoin was never replaced. What is IAC motor?
IAC = Idle air control motor. This is how the engine regulates the idle.

Many times they will go bad without throwing a code. Does the truck start and run if you keep giving it gas?
emjohn4 is offline  
post #8 of 11 Old 12-30-2011, 04:06 AM Thread Starter
hittman007
Registered User
 
Join Date: Dec 2011
Location: Utah
Vehicle: 2001 Durango SLT
Posts: 7
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
No, the truck will not run over 2 seconds at idle or at redline. It will rev all the way to redline as normal, idle good, or anything in between. I can even put in gear and drive for 2-3 seconds and dies. Starts right back up and dies.
hittman007 is offline  
post #9 of 11 Old 12-31-2011, 02:45 AM Thread Starter
hittman007
Registered User
 
Join Date: Dec 2011
Location: Utah
Vehicle: 2001 Durango SLT
Posts: 7
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
Problem solved

For all you do it yourself guys. I determined what the problem was.

After reading hundreds of post, I thought the cam shaft sensor might be bad. I didn;t have the meter to check it so I bought the sensor and replaced.

That didn't fix my problem. Still had the same leak detector pump open circuit code.I looked again and found the electrical connection loose on the leak detector pump hence the P1495 code. After that was solved, i could read the next code which was P1695 ( i think that was it.......indicated the key didn;t have a transponder). I remembered that I had a spare made and it was for unlocking the door and didn;t have a transponder.

My problem was the key. I put the original key in the ignition and as is well.

What an idiot, but now I know the cam shaft sensor was not the problem and I learned that the codes are accurate as far as I have experienced.
hittman007 is offline  
post #10 of 11 Old 06-21-2014, 09:01 PM
Buchananshandy
Registered User
 
Join Date: Jun 2014
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
Have 01 Durango that starts but dies instantly. If u hold down gas it keeps running. Replace PCM, evap canister ,crank shalt positing sencor, iac, idle control valve and is same way. Anyone know a solution
Buchananshandy is offline  
post #11 of 11 Old 06-22-2014, 01:55 AM
AandPDan
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Location: Between PA and MA
Vehicle: 2000 Dakota Sport CC 4x4
Posts: 1,178
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4 Post(s)
 
Do you have any codes? Try the key dance. With the truck off, turn the key to run (not start), back to off, then to run, back to off, and then leave it in run. Any codes will display in the odometer.

How's the battery? Dakota's do not like a battery even remotely weak. It may start the truck but not be enough to keep it running.

How's the fuel pressure? You can rent a gauge from most auto part stores.
AandPDan is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Dakota Durango Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes Rate This Thread
Linear Mode Linear Mode
Rate This Thread:


Forum Jump

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome