Hard Shifting? - Dodge Durango Forum and Dodge Dakota Forums
Register Home Forum Extras Website Features Timeslips Calendar Garage Auto Loans Search Today's Posts Mark Forums Read

General Automotive Discussion Miscellaneous chatter about Dodge Trucks

Dakota-Durango.com is the premier Dodge Dakota Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
  #1  
Old 03-02-2011, 04:29 AM
Infekt's Avatar
Infekt Infekt is offline
Canadian till the end!
 
Join Date: Mar 2006
Location: Okanogan BC Canada
Vehicle: 04 Dakota 4x4 Club Cab
Posts: 74
Reputation: 10 Infekt is just getting started
Hard Shifting?

So just asking if anyone has experienced this with a 04 or newer.

Jump in the truck and headed to work. Tranny is cold, engine is warm (comand start) Truck is running normal. Few miles down the road, truck shifts, and BAM very hard shift. Now it may be the only time it does it for a few days. No check engine light.
A few days later, or the next day, (has only happend a handfull of times) and BAM it does in on a down shift while Im slowing.

Now I know I have a fully computerized Tranny. No shift cables or anything. Truck only has 60k on it, and I changed out the fluid about 25k ago. Fluid is up and no leaks.

Im guessing a sensor or a shift solenoid is going. Guessing it may be a voltage thing, and its just withing range the the computer doesnt see a problem yet. But I dont want to wait till there is a problem and BAM there goes the tranny...

I have it going into a shop to hook it up and check all electrical. As Im guessing it isnt internal.

But any comments would be appreciated.

04 4.7
__________________
04 4.7 Dakota
Dual Flowmaster 40s CB
Transgo Shiftkit
K&N Cold Air
TB juiced up
BFG ATs

05 SRT4
All supporting mods and tune. Just need bigger Turbo
Fast as hell!

Canadian till the Bitter End
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 03-05-2011, 04:34 AM
Infekt's Avatar
Infekt Infekt is offline
Canadian till the end!
 
Join Date: Mar 2006
Location: Okanogan BC Canada
Vehicle: 04 Dakota 4x4 Club Cab
Posts: 74
Reputation: 10 Infekt is just getting started
Well testing came back negative. Cant find any issues. Sensors are pushing the correct voltage. Kinda bums me out. Was hoping for a issue. Went to Dodge, and they dont seem to be familiar with my issue.
Lucky I still have a few months of warranty. But that doesnt mean much if it doesnt show any issues to anyone other then me!
__________________
04 4.7 Dakota
Dual Flowmaster 40s CB
Transgo Shiftkit
K&N Cold Air
TB juiced up
BFG ATs

05 SRT4
All supporting mods and tune. Just need bigger Turbo
Fast as hell!

Canadian till the Bitter End
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 03-05-2011, 07:35 PM
Shatto's Avatar
Shatto Shatto is offline
Registered User
 
Join Date: Jun 2006
Location: Bay Area, Concord,California
Vehicle: 98 3.9 auto, Dakota
Posts: 1,173
Reputation: 21 Shatto is just getting started
I suggest you go to another dealer, on the theory that they may have better equipment and technicians and willingness to diagnose problems. Five stars no longer has meaning.

Document everything you do with the fools, you may need to get drastic.

Get an oil analysis, and that will narrow the problem to electronics if it comes back clean.
My Dakota had to have the solenoid package replaced. Could be your problem.
__________________
I use and talk about but don't sell Amsoil
Who is shatto? 98 Dakota retired July 2008. 623,000 miles on original engine and transmission, using Amsoil.+Everybody knows something you don't know.+Artists prove truth can be in forms you don't understand.Low-Risk Option Trader. Retired Pro-Hunter featured in; 'African Hunter', by James R. Mellon III. and listed in; Rowland Ward's Records of Big Game.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 03-06-2011, 02:56 AM
bigjv123 bigjv123 is offline
Registered User
 
Join Date: Mar 2009
Location: New Jersey
Vehicle: 2000 Dakota Sport 4.7
Posts: 399
Reputation: 12 bigjv123 is just getting started
I see in your sig you have a transgo shift kit...who installed it? that may be your culprit
__________________
home-made CAI, superchips 3715, dynomax home-made cat back, autolites, brush guard w/lights, sony xplode head unit, infinity kappa componants, 2 10" MTX subs

Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 03-06-2011, 04:00 AM
Shimrra's Avatar
Shimrra Shimrra is offline
110 HP, 11.1 MPG. FML
 
Join Date: Oct 2009
Location: Middlebury, CT
Vehicle: '93, 3.9L, '92 3.5L
Posts: 4,365
Reputation: 69 Shimrra has a spectacular aura about
Send a message via AIM to Shimrra Send a message via MSN to Shimrra Send a message via Yahoo to Shimrra Send a message via Skype™ to Shimrra
needs better clutch control is all
__________________
'93 Dak, V6 Auto RWD;
V8TB, E-fan, and a bad smoking habit.

IN THE WORKS:
'92 318 swap, coming closer to completion every dime I can squirrel
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 03-06-2011, 04:15 AM
Chad7531's Avatar
Chad7531 Chad7531 is offline
Armed and Dangerous
 
Join Date: Oct 2009
Location: Michigan
Vehicle: 2002 Dodge Dakota
Posts: 2,475
Reputation: 42 Chad7531 must have done something right
Quote:
Originally Posted by Shimrra View Post
needs better clutch control is all
Sounds like this is an auto and comes and goes.
__________________
2002 3.9L 5-speed, original owner
SCT tuner, HS 1.7 RRs, custom Airaid CAI, Dwight modified TB, OBX headers, 180* T-stat, Flowmaster muffler, deleted 3rd cat, many other useless mods
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 03-06-2011, 12:25 PM
Shimrra's Avatar
Shimrra Shimrra is offline
110 HP, 11.1 MPG. FML
 
Join Date: Oct 2009
Location: Middlebury, CT
Vehicle: '93, 3.9L, '92 3.5L
Posts: 4,365
Reputation: 69 Shimrra has a spectacular aura about
Send a message via AIM to Shimrra Send a message via MSN to Shimrra Send a message via Yahoo to Shimrra Send a message via Skype™ to Shimrra
Quote:
Originally Posted by Chad7531 View Post
Sounds like this is an auto and comes and goes.
__________________
'93 Dak, V6 Auto RWD;
V8TB, E-fan, and a bad smoking habit.

IN THE WORKS:
'92 318 swap, coming closer to completion every dime I can squirrel
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 03-07-2011, 02:21 AM
Infekt's Avatar
Infekt Infekt is offline
Canadian till the end!
 
Join Date: Mar 2006
Location: Okanogan BC Canada
Vehicle: 04 Dakota 4x4 Club Cab
Posts: 74
Reputation: 10 Infekt is just getting started
Transgo was installed by one of my mechanics. He used to be a Dodge mechanic, now works for John Deere with me. The shift kit has been in there since 10k km. now at 63. I honeslty dont think thats the issue.

I will take a oil sample and send it off. We do oil sampling at work. And its a great Idea. Thanks for it Shatto
__________________
04 4.7 Dakota
Dual Flowmaster 40s CB
Transgo Shiftkit
K&N Cold Air
TB juiced up
BFG ATs

05 SRT4
All supporting mods and tune. Just need bigger Turbo
Fast as hell!

Canadian till the Bitter End
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 03-29-2011, 04:34 PM
Infekt's Avatar
Infekt Infekt is offline
Canadian till the end!
 
Join Date: Mar 2006
Location: Okanogan BC Canada
Vehicle: 04 Dakota 4x4 Club Cab
Posts: 74
Reputation: 10 Infekt is just getting started
Well I figured out my issue. Last week while driving a get a real funny sound coming from my rear end. That was the final piece of the puzzle. I pull of my rear pan to find my Auburn posi broke, springs hanging out, a piece of the housing broke off and had been run through my crown a few times.

I would guess that the bang or hard shift, was really a piece going through the dif. What suprises me is that it only happened a handfull of times. So I was lucky. I will be replacing the crown and pinion this weekend. it was a little scared up. She drives fine, but dont need any issues.

I was a bit disapointed as its the second time my Auburn had blown up. The first time the housing fell apart no damage was done, and they replaced it. This time im not expecting anything, although I only had 15k km on it since I replaced it.... I have a stock posi that I will put in for now, and figure out what I really want back there.
__________________
04 4.7 Dakota
Dual Flowmaster 40s CB
Transgo Shiftkit
K&N Cold Air
TB juiced up
BFG ATs

05 SRT4
All supporting mods and tune. Just need bigger Turbo
Fast as hell!

Canadian till the Bitter End
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 03-30-2011, 03:47 PM
Shatto's Avatar
Shatto Shatto is offline
Registered User
 
Join Date: Jun 2006
Location: Bay Area, Concord,California
Vehicle: 98 3.9 auto, Dakota
Posts: 1,173
Reputation: 21 Shatto is just getting started
Quote:
Originally Posted by Infekt View Post
Well I figured out my issue. Last week while driving a get a real funny sound coming from my rear end. That was the final piece of the puzzle. I pull of my rear pan to find my Auburn posi broke, springs hanging out, a piece of the housing broke off and had been run through my crown a few times.

I would guess that the bang or hard shift, was really a piece going through the dif. What suprises me is that it only happened a handfull of times. So I was lucky. I will be replacing the crown and pinion this weekend. it was a little scared up. She drives fine, but dont need any issues.

I was a bit disapointed as its the second time my Auburn had blown up. The first time the housing fell apart no damage was done, and they replaced it. This time im not expecting anything, although I only had 15k km on it since I replaced it.... I have a stock posi that I will put in for now, and figure out what I really want back there.
Use Amsoil.
__________________
I use and talk about but don't sell Amsoil
Who is shatto? 98 Dakota retired July 2008. 623,000 miles on original engine and transmission, using Amsoil.+Everybody knows something you don't know.+Artists prove truth can be in forms you don't understand.Low-Risk Option Trader. Retired Pro-Hunter featured in; 'African Hunter', by James R. Mellon III. and listed in; Rowland Ward's Records of Big Game.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #11  
Old 04-03-2011, 01:10 PM
99sporty 99sporty is offline
Registered User
 
Join Date: Feb 2009
Location: Lincoln, Ne
Vehicle: 99 Dakota Sport 4x4
Posts: 361
Reputation: 19 99sporty is just getting started
Auburn posi/limited slip diffs suck ass. I had one in a 4x4 and might as well been an open diff. Anything other than flat level ground and it would not work one bit. Where this is your second unit and you don't think they will do anything for you I'd chock it up to experience and pony up for a different brand.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Dodge Durango Forum and Dodge Dakota Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 10:27 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.
Copyright 2001-2010 Dakota-Durango Archive