No Spark on 2002 Dakota 3.9L - Dodge Durango Forum and Dodge Dakota Forums
Register Home Forum Extras Website Features Timeslips Calendar Auto Loans Search Today's Posts Mark Forums Read

Troubleshooter's Forum A place to ask technical questions.

Dakota-Durango.com is the premier Dodge Dakota Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
  #1  
Old 03-03-2010, 10:48 PM
CSRT4 CSRT4 is offline
Registered User
 
Join Date: Mar 2010
Location: Horsham, PA
Vehicle: 2008 Dodge Caliber SRT4
Posts: 2
Reputation: 10 CSRT4 is just getting started
No Spark on 2002 Dakota 3.9L

Hi guys,

I have an 2002 dakota 3.9L auto 2wd. I am getting no spark at the coil. I tested the wires that go to the coil. When you first turn the key it sends 12v to it but then goes right away. It seems that the computer is holding it back from sparking. I heard a lot of people online talking about a wire spice that goes bad but I couldn't find it. Is this truck too new for that spice? The coil, cap and rotor where replaced already. I was thinking about trying a new crank sensor? Any other ideas on what it could be?

Thanks for your help!
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 03-04-2010, 12:01 AM
99Dakota's Avatar
99Dakota 99Dakota is offline
Diesel Mechanic
 
Join Date: Jun 2008
Location: Whitehall, NY
Vehicle: 99 Dakota 4x4
Posts: 890
Reputation: 23 99Dakota is just getting started
check the ASD relay. could be a number of things. do u have a crank reference voltage when cranking? are u saying there is no spark coming out of the coil, or no power going to the coil?
__________________
99 Dakota Sport 4x4 3.9L V6
360 Air Intakez, V8 TB, MSD Coil, Magnaflow Y-Pipe back, Superchips 3715, Factory 3.92's, Firestone Destination A/T's, HID 5000K BI, HID 6000k Fogs, Monroe Sensatrac Rear Loadlevelers
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 03-04-2010, 04:57 PM
CSRT4 CSRT4 is offline
Registered User
 
Join Date: Mar 2010
Location: Horsham, PA
Vehicle: 2008 Dodge Caliber SRT4
Posts: 2
Reputation: 10 CSRT4 is just getting started
Quote:
Originally Posted by 99Dakota View Post
check the ASD relay. could be a number of things. do u have a crank reference voltage when cranking? are u saying there is no spark coming out of the coil, or no power going to the coil?
Where is the ADS relay? I tried finding it in the fuse box under the Hood nut I didn't see it I'm there. Is it called something else on the cover?

The coil gives no power to the distributor at all. I tested the voltage on the 2 wires thy go in to the coil and the only time they get power is for the first second you turn the key to the on position but not when cranking it.

Last edited by CSRT4; 03-04-2010 at 05:04 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 03-05-2010, 02:54 AM
vortmax's Avatar
vortmax vortmax is offline
Unregistered User
 
Join Date: Apr 2004
Location: Dodgeville, MI
Vehicle: 2001 Dakota, RC 2x4 3.9L
Posts: 1,214
Reputation: 32 vortmax must have done something right
Asd relay is in the PDC under ther the hood. It may be called the engine relay on the cover. When you turn the key to run ( not start), you should hear it click closed and the fuel pump prime. It should then click open after a few seconds. When you crank it, the relay should click closed again and stay closed. If it clicks back open, then the pcm is shutting it down, usually from a lack of signal from the crank or cam trigger.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 03-05-2010, 03:53 PM
99Dakota's Avatar
99Dakota 99Dakota is offline
Diesel Mechanic
 
Join Date: Jun 2008
Location: Whitehall, NY
Vehicle: 99 Dakota 4x4
Posts: 890
Reputation: 23 99Dakota is just getting started
yeah^^ what he said. get out the scanner if u can and watch the voltages for the cam and crank while cranking the engine. will it even crank?
__________________
99 Dakota Sport 4x4 3.9L V6
360 Air Intakez, V8 TB, MSD Coil, Magnaflow Y-Pipe back, Superchips 3715, Factory 3.92's, Firestone Destination A/T's, HID 5000K BI, HID 6000k Fogs, Monroe Sensatrac Rear Loadlevelers
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Dodge Durango Forum and Dodge Dakota Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 11:06 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.
Copyright 2001-2010 Dakota-Durango Archive