1999 Durango SLT 5.2 a little rough idle - Dakota Durango Forum
Troubleshooter's Forum A place to ask technical questions.

 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
post #1 of 3 Old 08-06-2015, 11:28 PM Thread Starter
99 Durango Indy
Registered User
 
99 Durango Indy's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Indiana
Vehicle: 1999 Dodge Durango
Modifications: None yet just got it
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
1999 Durango SLT 5.2 a little rough idle

So I just bought my 99 Durango 5.2 today and its awesome, has 140k miles on it pretty much pristine inside and the normal front fender rust but not bad at all actually and nothing I cant fix.
So my question is at idle after a couple minutes when I was sitting at a stop light I get a thump, and then maybe a few more thump noises, never dies just that small thumping noise off and on. Ive read forums and it seems like it can be several things. So my question is what do I tackle first, the tps sensor, iac or what do you recommend.
It runs solid on the road no issues no lagging what so ever, even at 80 runs great no pulling at all.
Thanks for any help
99 Durango Indy is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 Old 04-18-2017, 05:20 AM
st0rckzDango
Registered User
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 5
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
Ever get anywhere on this? I have the exact same problem. My engine is completely rebuilt (minus rings) and does it. I've replaced cam sensor x4, crank sensor x2, distributor x2, coilpack x2, tps x3, IACV x3 and it still does it. I have no idea why and it is driving me crazy. It drives perfectly fine and never dies out like yours, just an annoying thump that occurs randomly at idle. Seems to be more noticeable when warm.
st0rckzDango is offline  
post #3 of 3 Old 04-24-2017, 03:44 PM
Itsarebuild
Registered User
 
Join Date: Aug 2014
Location: Atlanta
Vehicle: 99 durango
Posts: 5
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
have you looked at the throttle body? there is a little idle air controller at the back of the throttle and mine got all gummed up. made it stall periodically. try pulling the throttle boddy and cleaning the plunger and the hole?
Itsarebuild is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Dakota Durango Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes Rate This Thread
Linear Mode Linear Mode
Rate This Thread:


Forum Jump

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome